Výstava textilnej umeleckej tvorby prerástla hranice Slovenska i Európy

30.06.2012 Trenčín

Trenčín 29. júna (TASR) – Textilná umelecká tvorba má veľmi dlhú a významnú tradíciu, vykonáva ju množstvo umelcov vo všetkých generáciách, no i napriek tomu, paradoxne, akoby bola v tieni iných odvetví výtvarného umenia. Počas slávnostného otvorenia medzinárodnej výstavy Trienále textilu bez hraníc 2012 – 2013 v trenčianskej Galérii M. A. Bazovského to povedal minister kultúry SR Marek Maďarič.

„Je to tvorba, ktorá má svoju originalitu, variabilitu, pestrosť a určite i praktické dopady na odvetvia súvisiace s textilom, ako je móda a dizajn. Je preto výborné, ak vzniká priestor veľkej výstavy textilnej tvorby a je výborné, ak má aj medzinárodný charakter,“ povedal pre TASR Maďarič s tým, že spolu s ním prevzali záštitu nad výstavou aj ministri kultúry Poľska a Českej republiky.

Podľa riaditeľky Galérie M. A. Bazovského v Trenčíne Danice Lovíškovej je výstava výnimočná v tom, že je na nej zastúpených 91 autorov z 26 krajín. „Máme tu širokú mozaiku textilných umeleckých diel od Austrálie cez Áziu, Európu, Škandináviu, Južnú Afriku až po Kanadu a Spojené štáty americké. Ide preto o veľmi aktuálny pohľad na textilnú tvorbu z celého sveta. A to nielen v tej klasickej podobe, ale sa to rozširuje na rôzne presahy, nové materiály a technológie,“ doplnila Lovíšková.

Korene výstavy siahajú do roku 2006, keď sa jej prvý ročník konal v Liptovskom Mikuláši, následne bola reinštalovaná v Martine. V roku 2009 sa jej druhý ročník konal opäť v Liptovskom Mikuláši, aby v tohtoročnom treťom ročníku zmenila nielen miesto, ale i názov. „Nový názov vyjadruje, že projekt nabral na svojej sile a prekračuje nielen naše, ale už i európske hranice. Kvalita diel vystavujúcich umelcov stúpa a záujem o Trienále textilu bez hraníc stále rastie,“ ozrejmila Lovíšková.

Reinštaláciou v troch ďalších krajinách umožňuje zúčastnenému umelcovi prezentáciu, ktorá je ojedinelá a vysoko obohacujúca. Autor má takto možnosť vystavovať skoro celý rok v šiestich galériách v štyroch krajinách. Výstava sa na Slovensku uskutoční v troch galériách - v Galérii M. A. Bazovského v Trenčíne, v Dome umenia v Bratislave a v Galérii P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši. V roku 2013 bude postupne reinštalovaná v Galérii Slováckeho múzea v Uherskom Hradišti v Českej republike, vo Városi Müvészeti Múzeum v Györi v Maďarsku a v Múzeu v Bielsko-Bialej v Poľsku. Výstavu v Trenčíne si môže verejnosť pozrieť do 2. septembra.
 

Vyberte región